Nostalgii de copil și teenager. Obiectele cu care am crescut și pe care ÎNCĂ le mai am (Partea I)

Cred că articolele și postările din online cu care rezonez cel mai mult sunt cele referitoare la obiecte/reclame/emisiuni/seriale etc. din anii 1990 sau început de 2000.

Îmi face o reală plăcere să le citesc deoarece reușesc să mă transpună într-o stare foarte faină, o combinație de fluturi în stomac cu nostalgie. Când văd un videoclip vechi, de exemplu Eminem- Stan, rețin perfect cum eram în acea perioadă, cum dădeam TV-ul la maxim și mă chinuiam să înregistrez de pe el pe o casetă.

Găseam tot felul de variante pentru a-mi salva muzica preferată. De pe TV pe casete, de la Radio pe casete … stăteam cu orele cu Radioul pornit și așteptam să vină THE SONG, iar apoi rapid apăsam pe Record. Când am primit primul Walkman am fost cea mai fericită…mi se părea așa ireal să pot asculta melodiile oriunde și oricând. Ce vremuri…

Articolul acesta va avea două părți deoarece pentru mine subiectul este inepuizabil, așa că am încercat să sintetizez pe cât posibil…

În această primă parte, voi lăsa mai mult fotografiile să vorbească, iar cu siguranță mulți dintre voi ați avut sau încă mai aveți unul sau mai multe din aceste obiecte. De la cărți pentru școală, la casete cu Animal X, de la lucruri serioase, la jucării… here we go:

DSC03371DSC03374

Volumul lui Mihai Eminescu și cartea lui Ion Creangă au o valoare sentimentală foarte mare pentru mine deoarece au fost primele două cărți pe care le-am primit de la mama în clasele primare. În ele am descoperit „Luceafărul”, „Somnoroase păsărele” și o parte din lumea geniului eminescian, care mi-a plăcut chiar și în liceu. De asemenea, m-am distrat citind aventurile și năzbâtiile copilului cu părul bălai, al cărui căsuță din Humulești chiar am ajuns să o vizitez. Nu pot să uit nici de „El Zorab” a lui Coșbuc, care m-a impresionat enorm.

DSC03377

Are rost să spun ceva la poza asta? Nope… doar atât, acest joc a fost un fel de precursor al smartphone-ului, îl duceam cu mine și la grădiniță (DA, de ATUNCI îl am), în excursii, la școală etc. M-am jucat pe el ani de zile, deja știam tot felul de șmecherii la Tetris. Am avut și unul albastru cu sclipici, dar acela s-a stricat foarte repede.

DSC03380

Cu poza asta chiar m-am distrat. Am scos „de la naftalină” casetele cu Andre pe care dansam în clasele primare (și acum mă gândesc cât de f…ed up suna fredonat de o fetiță de 9 ani „Moșule ce tânăr ești” sau, mai rău, „Liberă la mare”…), cu Animal X, trupa mea preferată, adorată, venerată, și altele. Am fugit de la școală de la ultima oră când au venit la Arad cu Campania Anti-Drog ca să iau un autograf (yep, le mai am și pe acelea, le păstrăm pentru articolul următor…), la propriu am ieșit pe sub gardul școlii târâș mai mulți colegi. Eu care eram cumințenia întruchipată…am avut dreptul la o scăpare :)) . Oricum la cât de mulți am plecat, nu au existat repercursiuni :)). Nimic nu putea sta între mine și un autograf de la idolii mei. În fotografie puteți vedea și walkman-ul meu cel cool de la Sony, iar printre casete, și un MegaMix făcut de subsemnata, cum, mai mult ca sigur, toți ați avut. În total am peste 40 de casete și CD-uri din acea perioadă, am toate albumele lui Eminem, am fost mare fană la începutul gimnaziului, toată camera era plină, plină de postere cu el. Nu le-am pus în această fotografie pentru că mi s-a părut aiurea alăturarea cu dance-ul românesc :)).

DSC03378

Endless fun cu 1000 lei (1 RON). Cred că le-am citit și recitit de 10 ori, probabil din acest motiv m-am ales și cu reputația de „fabrică de bancuri” în gimnaziu și liceu :)).

DSC03385

Nu pot descrie în cuvinte cât de mult mi-am dorit acest Polly Pocket. Recunosc că-mi curgeau ochii după el când îl vedeam la alte fetițe. Când în sfârșit l-am primit am fost în al 9lea cer. Țin minte că mi l-a luat mama de la un magazin din centru și a fost 45 000 (adică un fel de 45 de lei). Am fost foarte, foarte cuminte ca să primesc așa o jucărie faină. Încă o am, încă mi se pare super drăguță, iar dacă într-o zi voi avea fetiță, o voi da mai departe :).

226109_246440548709842_1221165_n

And, last but NOT least…. adorabilele Tamagotchi! Scuzați claritatea pozei, e făcută acum câțiva ani, cu cei 3 MP ale primului meu smartphone. Le am încă pe toate, iar unele încă funcționează, nu la capacitate maximă bineînțeles, dar le pot porni. Best toys ever! Am auzit că s-au relansat în SUA, dacă revin și aici îmi mai iau vreo 5!

Cam asta a fost pentru această primă parte, sper că v-am binedispus puțin după o zi grea de luni și după perioada asta de reacomodare cu ora de vară. Pregătesc niște chestii foarte faine și pentru partea a II-a, care implică, printre altele, of course Barbie și câteva colecții de jucării vechi, vechi din Kinder.

 

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *