Du-te, 2020, și nu te mai întoarce

Mai avem două săptămâni până când ne îmbrăcăm frumos, ne aranjăm, ne aruncăm pe canapea în sufragerie și cu șampania în mână, privind artificiile de la TV, spunem „Du-te naibii 2020, la mulți ani 2021!”. 

Bănuiesc că scenariul de mai sus se aplică multora dintre noi, ținând cont că, și acum, la final de 2020, încă ne aflăm în stare de alertă. Lucru pe care nu l-am fi conceput în martie, când a început nebunia.

Țin minte în primăvară când mă gândeam, cu optimism, că la final de an CU SIGURANȚĂ totul va reveni, măcar aproximativ, la normal. Oh well, se pare că am fost departe de realitate.

Un an greu și obositor, care ne-a stors de toate puterile și care ne-a testat până la limită. La început eram îngroziți, nu înțelegeam cum ceva ce a izbucnit atât de departe, acum a ajuns la noi, poate chiar pe strada noastră sau în blocul unde locuim sau în clădirea unde lucrăm. Șocul și groaza au continuat după ce au început raportările cazurilor, rețin perfect când a fost anunțat primul caz din România, după ce în Italia deja era rău. Apoi întreaga lume a fost cuprinsă de acest inamic microscopic, dar care ne-a dat toată existența peste cap.

Am trăit de la o declarație de presă la alta, de la o restricție la alta, de la o măsură de relaxare la alta. Am așteptat deschiderea teraselor, a saloanelor, a magazinelor ca pe o sărbătoare. Am profitat de orice mică picătură de normalitate de care am putut avea parte în această vară, dar totuși, nimic nu a mai fost la fel.

Nici nu îmi pot imagina cât de greu le-a fost și încă le este celor care au un copil, sau mai mulți. Pe hârtie este ușor să impui niște restricții, însă dacă te duci să vezi ce se întâmplă în cadrul fiecărei familii în parte parcă nu mai e atât de ușor. Părinții și profesorii spun la unison că școala online nu e școală, elevii sunt buimăciți, să nu mai vorbim de faptul că tabletele nu ajung la timp, iar o proporție covârșitoare dintre copii nu au acces la educație DELOC în această perioadă, deci practic pierd un an.

De asemenea, dacă tu, ca părinte, lucrezi de acasă, cum te poți asigura că fiul sau fiica ta e atent/ă la ore? Cum poți face 10 lucruri deodată? Da, știu, părinții au dreptul la zile libere plătite, dar cum facem cu familiile monoparentale?… Sunt probleme grave și dureroase, dar, pe hârtie, totul e „perfect”.

Cultura, să vorbim și de ea. Care cultură? Aia care a mai rămas în amintirile noastre, în pozele și filmările de la concerte și spectacole. Artiștii și nu numai, toți cei care lucrează în industria entertainment-ului, fie că vorbim de muzică, de teatru, de organizatorii de nunți, fotografi, etc. fac parte dintr-un domeniu care se află în colaps.

Tot în colaps este și turismul, care cu eforturi colosale încearcă să rămână pe linia de plutire. Numărul zborurilor a scăzut enorm, multe aeronave având acum probleme deoarece au stat la sol prea mult timp. Agențiile de turism au pierderi, cei din HoReCa să nu mai spun. Am călătorit cât am putut și cât a fost permis prin țară pe timpul verii și în toamnă, am vizitat muzee, cetăți și alte obiective turistice și am promovat, atât cât am putut eu, turismul național, care a avut și încă are nevoie de susținere.

Alții și-au pierdut job-ul, unii chiar și viața… totul din cauza inamicului invizibil și al unui sistem care nu funcționează cum trebuie, deși multe voci au venit cu soluții.

Presiunea psihică constantă la care am fost supuși în acest an va avea urmări pe termen lung. Noaptea dintre ani nu este un fel de portal spre un tărâm magic numit „2021” unde copacii sunt înfloriți, izvoarele cristaline și pe cer curcubee, ar fi frumos să fie așa, însă nu trăim într-un basm, ci mai degrabă într-un coșmar.

Noaptea dintre ani este un fel de prag mental pentru mulți, un prag în care ne punem speranțe, dorințe, în care ne promitem că vom fi mai buni. Dar după ce trec primele zile din ianuarie, se cam uită.

Și eu sper, la fel ca orice om, că 2021 va fi mai liniștit. Asta e tot ce îmi doresc, să fie măcar puțin mai bine, să nu mai auzim acele numere catastrofale cu îmbolnăviri și decese zilnic, să nu ne mai fie frică să ne îmbrățisăm familia, să ieșim din această criză care se acutizează pe toate planurile, să putem răsufla ușurați și să spunem: „We did it! Am trecut și peste asta!”.

Sănătate tuturor și un an 2021, mai bun!

 

 

Photo: Immo Wegmann on Unsplash

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *