Experiențe, nu obiecte

Mereu am fost de părere că o experiență care se lasă cu sute de amintiri frumoase e incomparabil mai valoroasă decât orice obiect.

Mi-a plăcut de mică să văd locuri noi și abia așteptam vacanța de vară pentru a pleca împreună cu părinții mei prin țară sau prin lume.

Nu stau să mă gândesc de două ori dacă ar trebui să aleg să investesc într-o excursie sau într-un smartphone de ultimă generație, de exemplu. Excursia câștigă detașat! Chiar și în fața celui mai lucios și șmecher telefon :).

Acest lucru e valabil și în ceea ce privește shopping-ul, mai ales că nu sunt o fană înfocată a acestui sport. Normal că sunt și eu femeie (deși fetiță câteodată) și uneori plimbatul pe la mall și achiziționarea unei rochițe înflorate este o adevărată terapie, însă nu la acel nivel încât să fac investiții foarte mari în asta.

În special din perioada liceului, am învățat să fac economii și să-mi cunosc prioritățile. Bluza aia foarte scumpă, sau o excursie în Elveția la vară? Hmm, da, grea decizie. Nu mă refer strict la preț aici, doar la idee în general.

Mi s-a părut mereu fascinant să ajung să văd cu ochii mei cum trăiesc alte popoare, ce obiceiuri au, ce mănâncă, cum se poartă. Ador să mă plimb pe străzi și drumuri necunoscute, care la fiecare pas parcă îți dezvăluie tot mai multe din istoria acelui loc. Îmi place provocarea de a fi într-un loc complet nou, unde poate nu cunosc limba deloc și trebuie să mă descurc cumva.

Am fost foarte norocoasă și sunt recunoscătoare că am văzut foarte multe locuri superbe atât din țară, cât și din străinătate.

Acum, când mă gândesc ce făceam în urmă cu 10 ani, cu siguranță nu-mi amintesc ce mi-am cumpărat, ci de faptul că am văzut Colosseumul, columna lui Traian și Vaticanul într-o excursie la Roma. Și că am fost pentru prima dată în viața mea cu avionul. Nu-mi amintesc de poșeta aia faină pe care mi-aș fi luat-o, ci de splendida insulă Capri și misteriosul Pompei. Rețin perfect cum mă miram eu de tencuiala unor case din Pompei, care chiar și după ce orașul a fost acoperit de cenușă, s-a păstrat intact pe alocuri de peste 2 000 de ani… În zilele noastre dacă zugrăvești îți crapă vopseaua după un an-doi…

Îmi umplu sufletul de bucurie amintirile, pozele și micile suveniruri care le-am adunat de peste tot pe unde am fost. În Elveția am văzut ce înseamnă cu adevărat o țară civilizată în care toate merg enervant de perfect. E enervant pentru că apoi m-am întors acasă și am văzut diferența, care e enormă. Iubesc România, dar la unele capitole suntem cu o mie de ani în urma altor țări, din păcate.

Am vizitat statul-pitic Liechtenstein, cu ale lui ape azurii și munți spectaculoși. Metropola Zurich, care chiar dacă e un oraș extrem de aglomerat, este plin de viață în cel mai bun sens al cuvântului și foarte, FOARTE curat.

Elvetia 256
Liechtenstein

Amintiri neprețuite am și din Anglia, pentru care am făcut economii o perioadă destul de lungă. Cel mai bun fish & chips din Londra, ploaia care pornea și se oprea din senin, și care pe noi ne deranja la culme, iar localnicii o acceptau cu calm, având mereu la îndemână câte o umbrelă. Momentul acela când mi-am făcut poze cu Robbie Williams, Brad Pitt, Johnny Depp și Beyonce la muzeul figurilor de ceară, impresionantul castel din Leeds și păunii care se plimbau lejer prin grădini, senzația stranie pe care am avut-o la Stonehenge și nicăieri altundeva în lume, Big Ben și nebunia colorată din Piccadilly Circus care te ducea cu gândul la Las Vegas sau New York… acestea sunt comorile mele.

S3700139
London Eye
S3700277
Stonehenge și subsemnata, la 18 ani

Lumea e atât de mare, iar țara noastră atât de frumoasă, încât e păcat să ne limităm la acest microunivers numit zona de confort sau ruta acasă-birou-acasă. Nu e nevoie neapărat de foarte mulți bani. Există o grămadă de oferte chiar și de bilete de avion la prețuri extrem de accesibile, hoteluri sau vile, chiar și apartamente de închiriat, la un preț care nu-ți va face portofelul să plângă. Și, să nu uităm, există și varianta dormitului la un hotel de mii de stele, după cum ziceau Stigma într-o piesă prin 2001, adică la cort. Totul este să vezi care îți sunt prioritățile și ce îți dorești cu adevărat.

Călătoriile, în special cele în străinătate, m-au ajutat să-mi schimb modul de gândire, să fiu mult mai dechisă, să văd că se poate și altfel și că nu tot ce știam până atunci e și corect.

Italia, Belgia, Anglia, Croația, Germania și multe altele mi-au arătat cât de mare, frumoasă și diversă e Europa și cât de multe ai de învățat dacă ieși puțin din mediul tău. Nu am vizitat alte continente încă, dar îmi doresc foarte mult și acest lucru. Toate la timpul lor :).

Călătoriile sunt medicament pentru suflet oriunde ai merge. Carpații noștri sunt adevărate izvoare de sănătate atât pentru psihic cât și pentru corp. Aerul acela curat te ajută să gândești mai clar, să te relaxezi și să funcționezi mai bine în general. Mie personal, o drumeție pe care am făcut-o anul trecut în Bucegi (despre care am scris aici ), mi-a schimbat viața, și nu exagerez deloc. Următoarele destinații vor fi Portugalia și, probabil, o tură prin Padiș, la munte.

Dacă tot se apropie perioada concediilor, mai dați o pauză obligațiilor și lui – dar TREBUIE neapărat să-mi cumpăr aia-, luați un rucsac în spate sau un bilet last-minute la super preț și bucurați-vă de locurile, oamenii și experiențele noi, care vor deveni, cu timpul, averea voastră cea mai de preț.

Drum bun!

Comments

  1. […] În ceea ce privește finanțele, aici nu s-au schimbat multe deoarece niciodată n-am aruncat cu banii pe fereastră și mereu am știut să fac economii. În acest an, ca în mulți alții, o parte din economii vor merge pe excursii, noi aventuri în Portugalia deoarece ne-a plăcut enorm de mult, probabil și Spania, și prin munții noștri, desigur. Pentru mine experiențele sunt clar mult mai importante decât obiectele, după cum povesteam și aici. […]

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *