O iubire de-o vară sau o iubire de-o viață

Vara este anotimpul preferat a lui Cupidon. În această perioadă se pare că lucrează în trei schimburi și își aruncă săgețile peste tot, fără să îi pese că poate da peste cap viața multor oameni.

Iubirile de-o vară se aprind repede, ard puternic, iar, de cele mai multe ori, se sting odată cu căderea primelor frunze.

Vara totul e mai viu, mai înflorit, mai verde, mai colorat și mai nebun. Acum distracția e pe primul loc, iar responsabilitățile sunt puse pe un raft, într-un colț, unde vor sta până la toamnă.

Nici nu e de mirare că oamenii se „îndrăgostesc” cel mai des vara. Soarele și marea ne spală puțin creierul, endorfinele sunt la cote înalte și bărbatul departe de a fi ideal, pare un potențial soț. Iar apoi dăm cu capul…

Povestea clasică cu el și ea la malul mării sau la vreun festival e exact cum am spus…clasică. Multe căsnicii au avut de suferit de pe urma unor veri nebune, multe lacrimi au curs la sfârșitul vacanței, multe „ne vedem curând” s-au transformat într-un „adio” definitiv și irevocabil.

Cu toate acestea vara se leagă cele mai multe iubiri. Sau iubiri e prea mult spus? Ca să iubești pe cineva cu adevărat trebuie să-l cunoști și să-l accepți cu bune și cu rele, să-ți dai seama dacă există într-adevăr o compatibilitate, dar mai ales…să treacă timpul și să vezi dacă apare acea iubire profundă și de durată, sau dacă a murit totul odată cu pasiunea de la început.

Evident, cui nu-i place să simtă acea euforie? E una din cele mai intense și frumoase trăiri, când totul e nou și interesant, când ai despre ce vorbi până la 6 dimineața, când n-ai grija zilei de mâine și nu te întrebi unde va duce, ci doar te bucuri de moment. Dar vara trece…

Dacă totul se termină la finalul vacanței, fiecare mergând la casa lui, parcă e mai simplu. Complicațiile apar dacă împarți același oraș, poate chiar cartier.

Când te-a luat valul la plajă, la terase și la petreceri și realizezi că odată cu scurtarea zilelor, parcă îți piere și entuziasmul. Parcă nu mai e așa interesant să ieși la o plimbare când încep să cadă frunzele și stă să plouă, iar rochițele și sandalele sunt înlocuite cu un palton și ghete, iar apoi vine iarna…

Cam așa e cu iubirile de-o vară, sunt intense ca vara, dar trec la fel de repede. Cel mai important este să-ți dai seama ce-ți dorești. Adrenalină, euforie și pasiune fără margini două luni, sau o iubire matură de-o viață.

Sunt persoane care funcționează foarte bine așa, în fiecare vară se îndrăgostesc ca prima oară, iar atât timp cât asta îi face fericiți, e perfect. Mai sunt și alte persoane, care își adună inima făcută țăndări lăsată de valurile mării pe plaja unde nu a mai rămas nimic, decât o amintire dureroasă.

Iubirea matură, care rezistă și toamna și iarna, vine cu timpul, poate după mai multe experiențe eșuate. Înveți ce îți dorești, ce poți tolera și ce nu, și cât ești dispus să suferi pentru o distracție estivală.

Iubirea matură înflorește primăvara, în fiecare an, și nu se stinge dacă amândoi știu că au găsit ceea ce căutau. Din contră, ea arde și mai tare și se împletește frumos cu pasiunea nebună primită cu porția în cazul iubirilor de-o vară. Ea rezistă.

Fiecare om știe, sau ar trebui să știe, ce îl face fericit. Dacă nu știe, va învăța. Și iubirea de-o vară are rolul ei, să te facă și visezi, iar apoi să te trezească la realitate. Dacă a meritat, foarte bine, dacă nu, măcar ai rămas cu o lecție importantă.

Iubirea de-o viață, dacă ai norocul s-o întâlnești, este mai presus de orice pasiune trecătoare. Cine a trecut prin ambele știe că așa e. Iubirea de-o viață îți oferă siguranță, bucurie, liniște, pace, emoție, îți arată ce înseamnă compromisul, cât de important e să și oferi, să mai lași de la tine, să uiți de egoism.

De multe ori te ia pe nepregătite și nici nu-ți dai seama cum au trecut anii și verile peste voi, tot împreună. Și realizezi că nu mai vrei nimic altceva, că aici e „acasă” și ai tot ce îți trebuie. Știi că inima ta va rămâne intactă și începi să ai încredere că, în sfârșit, totul va fi bine. Pentru că așa a fost să fie și pentru că vine când nu te aștepi, și culmea, când nu o cauți, ci când ești foarte bine și pe cont propriu.

Dacă ai parte de așa ceva, ai grijă de ea, investește timp și sentimente și nu o lăsa să piară din neglijență, că e cel mai mare păcat! Multe se sting din cauza unor greșeli care par mărunte, însă care se adună până când unul nu mai poate și nu mai vrea să lupte, iar apoi pleacă deși îl doare. Și se poate să plece fără nici o explicație și fără să se uite în urmă.

Așadar să ne bucurăm de vara care abia începe, cu iubirile ei nebune sau liniștite deja după ani de conviețuire, de mare, munte, sau orașe frumoase, de soare, iar zilele tot mai lungi să le umplem cu zâmbete și amintiri frumoase. Și, în același timp, să nu uităm că…

Iubirea de-o viață te ține sub umbrela ei toamna când plouă și te ia în brațe când dârdâi de frig iarna. Și știi că acolo va fi mereu, o viață, dacă știi s-o prețuiești.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *