Am fost acolo. Cum arată Catedrala Notre Dame după incendiul devastator din aprilie

Tot mapamondul a fost a fost în stare de șoc, când în 15 aprilie, luni, cel mai vizitat obiectiv turistic din Paris a luat foc. Deși nu-l văzusem niciodată, m-a cuprins și pe mine tristețea.

Presa și rețelele sociale au explodat, jurnaliștii raportau de la fața locului, iar eu am rămas cu ochii lipiți de ecran până noaptea târziu să urmăresc ce se întâmplă. Oamenii s-au adunat să privească neputiincioși, iar unii plângeau.

Turla și o parte din acoperiș au ars, iar pompierii au făcut eforturi supraomenești pentru a opri flăcările și pentru a salva obiectele de artă.

Au urmat apoi controverse și discuții aprinse, miliardarii care au donat sume importante pentru restaurare fiind blamați pentru asta… Bineînțeles că există și lucruri mult, mult mai grave, precum ceea ce s-a întâmplat în Sri Lanka, care este o tragedie fără margini, ceva de neconceput și ceva ce nu ar trebui să se întâmple niciodată în lumea asta. Din păcate însă, mai ales cei din afară, au păreri despre cine și unde ar trebui să dea bani și ce ar trebui să facă. Ar trebui să se uite puțin totuși în propria ogradă pentru a vedea când au făcut ceva, orice, pentru un alt om, un câine sau o cauză și abia apoi să „sară la atac”. Deci atât despre acest subiect.

Revenind la Notre Dame, am mai povestit eu cum mi-am dorit toată viața să vizitez Parisul și cum visam cu ochii deschiși la plimbări pe lângă Sena cu Turnul Eiffel în fundal. Anul acesta visul s-a îndeplinit, însă nu a fost tocmai totul…ca un vis. Despre ce impresie generală mi-a lăsat capitala franceză voi vorbi în curând, în alt articol.

Cu fix o săptămână înainte să zbor spre Paris a avut loc nenorocirea de la Notre Dame. Așadar, cu atât mai mult am vrut să văd cu ochii mei ce s-a întâmplat, să văd cu ochii mei ce am urmărit pe live-urile de pe youtube…

Pentru cei care vor să meargă acolo trebuie să știe că toate străzile care duc spre catedrala sunt blocate, dar nu câțiva metri, ci blocate de tot. Sunt garduri puse la fiecare intrare de stradă și polițiști. Nu poți trece de ei nici cu legitimație de presă (da, am încercat și asta…).

Am văzut Notre Dame de la distanță, dar tot m-a impresionat. Turiștii în număr foarte mare se plimbau pe malul Senei și se înghesuiau să facă poze. Printre tarabele cu picturi, suveniruri și cărți, puteai să te strecori și să dai un zoom.

Din față, nu se observă aproape nimic. Evident, lipsește turla, dar în rest, din fericire, catedrala e în picioare. Când te apropii însă, ajungi în partea laterală și vezi urmările incendiului. În loc de acoperiș e plin de schele și se văd „rănile” lăsate de foc. Deși era multă lume, atmosfera era destul de apăsătoare, iar oamenii nu prea zâmbeau…

Câteva date despre Notre-Dame: Catedrala Notre-Dame din Paris este un monument al arhitecturii gotice timpurii din Franța, sediu al Arhiepiscopiei Parisului. Catedrala se află pe Île de la Cité, în centrul Parisului, iar construcția sa a început în anul 1163. Deci, vorbim despre o construcție care datează de aproape 1000 de ani, care a rezistat pe timp de (mai multe) războaie, și care acum a luat foc, potrivit autorităților, din cauza unui scurt-circuit…

Președintele Emmanuel Macron a promis francezilor și lumii întregi că cel mai important obiectiv turistic din Paris, și o emblemă a istoriei naționale, va fi reconstruit în cinci ani.

Deci, dacă doriți să vizitați acum Catedrala Notre-Dame trebuie să știți că o puteți admira de la distanță, în liniște, de pe malul Senei…

 

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *