Magie în Viena

Sărbătorile se apropie cu pași repezi, iar asta nu poate decât să mă facă foarte fericită. Ador luna decembrie cu tot ce implică, începând cu 1 și până la Revelion. Toți și toate sunt mai frumoase în decembrie :).

Anul acesta am decis pe ultima sută de metri că vom petrece mini vacanța de 1 decembrie la Viena. Nu am fost niciodată și mereu mi-am dorit să vad celebrele târguri de Crăciun de acolo.

Zis și făcut, am rezolvat rapid cu rezervarea și am plecat în data de 30 noiembrie spre Viena. Totul bine și frumos până la graniță unde am constatat cu „bucurie” că eram printre alte sute de români care se înghesuiau să petreaca Ziua Națională pe alte meleaguri.

După ce am scăpat de coada de la vamă, am prins și vreo două accidente pe autostradă, deci în loc de aproximativ 6 ore, am făcut peste 8! Dar chiar și așa, când am ajuns la hotel și am văzut ce superb este, ne-a trecut rapid și oboseala. Țin să precizez că 80% din cei cazați erau români!

Am vizitat în prima seară un târg mai micuț, din zona Landstrasse, după ce ne-am lămurit cum e cu transportul în comun și cu biletele. Noi am preferat să ne luăm abonament pentru 48 de ore, care a fost 13 euro și era valabil pentru toate mijloacele de transport în comun, bus, metrou și tramvai.

Prima impresie? VÂNT ȘI FRIG! Atât de tare bătea vântul de parcă eram pe vreun vârf de munte, chiar nu m-am așteptat la asta. Dar după un vin fiert (care se putea cumpăra cu tot cu cană, la 6 euro), nu a mai contat nimic.

dsc00121

A doua zi am fost să vizităm centrul și Palatul Schönbrunn. Superb oraș! Foarte elegant și mult mai puțin aglomerat decât mă așteptam. Clădirile foarte, foarte frumoase, toate în culori neutre, nimic țipător, iar puținii vienezi cu care am interacționat au fost drăguți, asta mai ales dacă vorbeam în limba lor :)). M-am bucurat că am avut ocazia să îmi exersez germana și că nu am uitat-o complet.

dsc00128

Am vizitat casa lui Mozart, lucru pe care mi l-am dorit de foarte mult timp. Se află pe o străduță liniștită și îngustă, chiar riști să nu o vezi dacă nu te uiți atent, asta mai puțin dacă în fața porții se află grupuri mari de turiști. Nu am avut voie să facem poze înăuntru, dar îmi vor rămâne imprimate pe retină toate acele obiecte minunate pe care le-am văzut. Partituri, scrisori și manuscrise originale, scrise chiar de geniul Mozart, afișe de la premiere și chiar și hainele pe care le-a purtat, toate sunt expuse în această casă, devenită muzeu. Din apartamentul său s-au păstrat doar câteva piese de mobilier, din păcate.

dsc00134

Apoi am mers într-o plimbare pe o stradă pietonală plină de magazine și restaurante, numită Kärtnerstrasse, unde îți luau ochii vitrinele care mai de care mai frumos decorate, toate în spiritul sărbătorilor de iarnă.

dsc00172

dsc00177

Am ajuns și la Stephansplatz, unde tronează impunător Stephansdom, o emblemă a orașului și o adevărată operă de artă din punct de vedere arhitectural.

dsc00149

15327788_10154277807127637_1091507680_n

Am vrut să profităm de puținul timp pe care îl aveam la dispoziție, așa că ne-am urcat în metrou și am poposit și la faimosul Palat Schönbrunn, care se afla într-un alt capăt al orașului.

Cu siguranță merită vizitat, mai ales în această perioadă a anului, când în fața lui se întinde un imens târg de Crăciun. Mi-a plăcut foarte mult, chiar dacă vântul devenea aproape insuportabil, iar frigul îți intra în oase chiar și pe sub cea mai groasă geacă. Mii de lucrușoare handmade, micuțe, drăguțe, dar scumpe rău! 🙂 Prețurile încep cam de la 2 euro pentru cel mai mic și mai simplu ornament, ajungând până la câteva zeci. Evident că dacă tot ești acolo, trebuie să îți iei o amintire pe care s-o pui în brad și care să-ți amintească mereu de acel loc superb. Am văzut cele mai frumoase globuri, pictate manual, dar nu ne-am încumetat să luăm de frică să nu le spargem pe drum, așa că ne-am ales cu un renișor și un îngeraș.

dsc00208

dsc00221

dsc00207

Nu am mai vizitat Palatul pe dinăuntru deoarece era coadă la bilete, era târziu și sincer nu prea mai eram în stare, next time!

În ultima zi am vrut eu neapărat să ajung la Hundertwasserhaus, o clădire cu apartamente realizată după conceptul excentric al artistului Friedensreich Hundertwasser. Culori, forme, geometrie și combinații surprinzătoare, cam așa poate fi rezumat. Pare o casă „fără colțuri” și în care nimic nu se potrivește cu nimic, dar totuși există o armonie în dezordine, care poate fi observată doar acolo.

dsc00244

dsc00258

dsc00274

Pe mine m-a impresionat atât casa colorată, cât și cea alb-negru care e la aproximativ 200 m de prima. Înăuntru există galerii de magazine cu suveniruri, cafenele și o expoziție cu lucrările sale și ale artistului Gustav Klimt, autorul celebrei picturi „Sărutul”, precum și copii ale acestora care pot fi achiziționate.

dsc00299

dsc00309

În ceea ce privește mâncarea, atât am de spus:

dsc00230
Șnițeeeeel :))

Au fost niște zile foarte frumoase, în urma cărora mă simt mai împlinită, deoarece am reușit să îmi îndeplinesc un vis important, acela de a vedea târgul de Crăciun de la Viena :). Mi-am luat și câte ceva, așa dacă tot vin Sărbătorile, iar după cum am mai povestit pe aici, make-up makes me happy! :))

dsc00311

În concluzie, recomand din suflet vizitarea Vienei în prag de sărbătoare, merită! Cu tot cu frig și cu vântul care te ia pe sus! 🙂

Mulțumesc agenției de turism la care am apelat: http://discover-turism.ro/

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *