„O carte pe lună”: Mai mult decât un book club. Gânduri la doi ani de la lansarea în Arad

Într-o lume suprasaturată de tehnologie, unde deja aproape fiecare copil de grădiniță are un smartphone sau o tabletă, folosită de foarte mulți părinți ca singura metodă de a-i liniști, unde avem telefonul lipit de mână, iar prin el, acces la o sursă infinită de informații… ce rol mai au cărțile?

De ce să citești dacă totul e la un click sau la un „touch” distanță, de ce să te străduiești să reții informații când există Google, dar mai ales, de ce să îți „pierzi timpul” răsfoind sute de pagini, când ai putea să-ți adaugi niște dioptrii la ochelari stând cu ochii în ecran pe Facebook sau pe Instagram, până după miezul nopții?

Vă spun eu de ce… pentru că nici una din aceste activități nu vă dezvoltă vocabularul, nu vă relaxează mintea, nu vă fac să intrați într-o altă lume, departe de grijile voastre, precum o face o carte captivantă.

Cu pasiunea pentru citit nu trebuie să te naști, ea se învață sau se ia exemplu din familie.

În clasele primare nici mie nu-mi prea plăcea să citesc, deși am învățat destul de devreme, pe la cinci ani. Mi-a luat ani de zile să-mi descopăr acest hobby, care nu a avut (aproape) nici o legătură cu lecturile obligatorii de la școală, multe dintre ele fiind anoste și chiar greoaie. Bineînțeles că au existat și cărți care m-au marcat într-un mod pozitiv în liceu, precum romanele lui Mircea Eliade și Camil Petrescu, dar altele, ca de exemplu „Frații Jderi”, mi-au dat mai mult bătăi de cap.

Revenind în zilele noastre, trebuie să spun că din păcate, citeam destul de rar din așa-zisa lipsă de timp, dar de când „a poposit” și în orașul nostru micul club de lectură „O Carte pe Lună”, sporul meu la citit s-a dublat, triplat chiar.

Giorgia Harasim a înființat „O Carte pe Lună” la Timișoara în urmă cu cinci ani, iar de atunci acesta nu mai este deloc mic, ci s-a extins în mai multe orașe din țară, printre care și Arad.

„«O carte pe lună» este urmarea unei discuții avute cu o prietenă dragă mie, acum 5 ani, la o cafea. Întrebarea a fost una firească: «Dacă tot vorbești atât de mult despre cărți, de ce nu faci un club de lectură?». Într-o oră aveam un logo, o pagină de Facebook, o primă tematică pentru o primă întâlnire a clubului de lectură și un eveniment la care ne-am invitat toți prietenii. Cine suntem noi de fapt? Un grup de oameni, de toate vârstele, care se văd lunar să vorbească despre pasiunea lor- cititul. Mă bucur că O carte pe lună a reușit să inspire bucuria lecturii și altor comunităti din România, iar urmarea este splendidă: cluburi de lectură OCPL în Arad, Oradea, Cluj, Suceava și Lugoj”, spune Giorgia.

Clubul „O carte pe luna Arad” a fost înființat acum doi ani de către Alice Pușcașu și Norbert Szucs, din dorința de a reuni la un loc iubitorii de cărți din Arad. După participarea lor la club, la Timișoara, în luna ianuarie 2017, s-au discutat detalii organizatorice și au împărtășit idei cu fondatoarea „O Carte pe Lună Timișoara”, Giorgia Harasim.

„Așadar, în februarie 2019 clubul din Arad va aniversa doi ani de existență, doi ani cu multe evenimente, participanți iubitori de cărți, apariții TV și radio. După înființarea clubului din Arad, au urmat Oradea, Suceava, Cluj, Lugoj și cel mai nou, Satu Mare, dar urmează și alte orașe. Invităm toți cititorii entuziaști să ni se alăture în discuțiile lunare, la un ceai!”, anunță Alice.

Alice și cu mine, la emisiunea „Pulsul Zilei” cu Kristian Varjasi (TV Arad)
La Radio Arad cu Cristina Gheorghe

Ce am învățat în ultimii doi ani de când particip personal la book club? Că un club de carte poate fi distractiv, că este un loc unde-mi pot exprima părerea fără să fiu judecată, că există enorm de multe cărți interesante despre care nu am auzit până acum, dar de care am aflat de la alți participanți și le-am trecut pe listă :), că să faci schimb de impresii despre cărți cu alte persoane poate fi o activitate foarte plăcută și relaxantă, pe care am ajuns s-o aștept cu drag, în fiecare ultimă zi de joi din lună și că da, e foarte cool să citești chiar și în ziua de azi, când totul este pe fast-forward.

Unii citesc pe Kindle, alții ascultă audio-books, dar eu prefer să simt mirosul de hârtie în timp ce întorc fiecare pagină. Cu tot cu două joburi și cu alte proiecte, reușesc că citesc „o carte pe lună”, ceea ce este îmbucurător și o consider o reușită personală.

Temele abordate în cadrul clubului au fost și sunt foarte diverse, precum: cărți scrise de autori români, cărți psihologice, cărți vs. filme, cărți pe care nu le-ai putut termina, cărți de citit în vacanță, cărți recitite, cărți scrise de femei, biografii etc.

Cele mai memorabile ediții au fost cele de Crăciun, când am organizat Secret Santa cu cărți, de Halloween, când am vorbit despre cărți horror și ne-am și costumat și, bineînțeles, aniversarea noastră de un an, în februarie 2018.

Vara, „O Carte pe Lună Arad” se desfășoară în aer liber, la o terasă sau chiar la un grătar, creându-se astfel și o mică comunitate de book lovers.

Cadrul în care se desfășoară întâlnirile este informal, relaxant, vii cu o carte și vorbești despre ea, iar dacă nu ai apucat să citești ceva, nu e nici o problemă, vii și afli lucruri interesante de la ceilalți participanți.

De ceva timp mă ocup eu personal de clubul de carte din Arad, cu ajutorul lui Alice din Timișoara, iar acest proiect îmi aduce o mare bucurie!

Vă așteptăm cu drag la clubul nostru de carte, unde puteți socializa, povesti, cunoaște oameni noi, pasionați de lectură, și mai ales, împărtăși și altora poveștile care v-au fascinat pe voi!

Mai multe informații puteți găsi pe paginile noastre de Facebook: https://www.facebook.com/groups/ocplarad/    și https://www.facebook.com/ocartepelunaArad/

 

Comments

  1. Dorina says:

    Când și unde va fi următoarea întâlnire a clubului? Sunt interesată să particip și eu 😊.

    1. Anette says:

      Ne bucurăm mult că v-am stârnit interesul! Următoarea întâlnire va avea loc în data de 28 martie, la Cafe Clasic 1890 (zona Piața Mică), ora 19:30. Ne puteți da like la pagină și join la grup pe Facebook, acolo postăm toate noutățile 🙂

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *