Cristina Nemerovschi atinge subiecte sensibile în noua sa carte. Cum poate o poveste tristă să aibă un impact pozitiv

Este o poveste cu un subiect greu și dur, dar totuși optimistă – este ceea ce vrea să transmită Cristina Nemerovschi prin noua sa carte.

Turneul pentru lansarea volumului „Răzvrătiții” a inclus, din fericire, și Aradul, astfel că am avut bucuria de a o revedea pe Cristina, tot în Irish Pub și tot aproape de ziua ei de naștere, pe care anul trecut chiar a sărbătorit-o aici, cu ocazia lansării cărții „Dresoarea”. Chiar și ea spune că a devenit un fel de tradiție să ajungă la Arad în mai, împreună cu soțul ei Alex, în preajma zilei ei de naștere, ceea ce dovedește că îi este drag de micul nostru oraș.

Deși bineînțeles că auzisem de ea și de cărțile ei, prima oară am cunoscut-o personal abia anul trecut, după cum spuneam, la lansarea cărții „Dresoarea”. Am avut o surpriză foarte plăcută când am văzut că cea care are curajul să scrie atât de liber, despre teme poate incomode pentru unii, chiar controversate, este o persoană foarte drăguță și simpatică.

De obicei cunoști autorul după ce ai citit cartea, la mine a fost invers. După ce am cunoscut-o am citit pentru prima oară una din cărțile ei și mi-a plăcut atât de mult încât am discutat despre ea și la clubul de lectură „O carte pe lună Arad”. „Dresoarea” am citit-o în două zile, m-a ținut în priză și mi-au plăcut foarte mult răsturnările de situație, care nu sunt puține. Mai multe spoilere nu vă dau, vă las să descoperiți singuri citind cartea, un thriller combinat cu o poveste de dragoste și având în centru lumea fascinantă a circului. Interesant, nu-i așa?

Am rugat-o pe Cristina să îmi spună câteva cuvinte despre noua sa carte, „Răzvrătiții”, care mi-a stârnit interesul de cum a început să povestească publicului prezent la lansare despre subiectul ei. Când spun public mă refer la adevărați fani, care o așteaptă cu mare bucurie, de fiecare dată. Dar și persoane pentru care aceasta a fost prima întâlnire cu lumea Cristinei Nemerovschi și care au fost încântați de eveniment.

 

Cartea tratează un subiect trist, dur, dar din păcate, omniprezent: depresia și sinuciderea. Dacă nu vorbim despre ele nu înseamnă că ele nu există. Tocmai asta este și ideea, cei care suferă, să nu mai sufere în tăcere, ci să ceară ajutorul și să își dea seama că nu sunt singuri în această luptă cu propriile gânduri și sentimente. Deci, chiar dacă povestea este tristă, concluziile pe care le putem trage din ea sunt încurajatoare.

„Răzvrătiții, cel mai nou roman al meu, pune în discuție diverse probleme foarte actuale întâlnite în societatea românească: plecarea părinților de adolescenți la muncă în străinătate, dificultățile de comunicare între generații, provocările de care au parte tinerii foarte inteligenți din România când vine vorba de a adapta la o lume care nu le promite nimic bun. Este vorba în carte despre depresie și sinucidere în rândul adolescenților, un subiect despre care nu prea vorbim în general, deși este atât de important și dureros.

Deși abordează teme dificile, cititorii mi-au scris deja multe mesaje în care îmi mărturisesc că au văzut-o ca pe o carte optimistă, care te face să îți pui întrebări și să privești mai adânc în tine, să îți cauți drumul. Este un îndemn la trezire, și poate la a fi mai atent cu oamenii din jur. Este și despre a întinde o mână de ajutor, când simți că persoana de lângă tine ar putea fi pe marginea prăpastiei.

Este a treia oară când îmi lansez o carte la Arad. După evenimentele cu «Rockstar» și «Dresoarea», din anii trecuți, și seara în care «Răzvrătiții» și-au întâlnit publicul arădean a fost una foarte specială. Mi-a arătat din nou că am cititori de toate vârstele, că romanele mele nu sunt destinate unei nișe, ci doar persoanelor cu o minte deschisă și cu o sensibilitate pe măsură. Îmi doresc să revin aici și cu viitoarele mele cărți!”, spune autoarea Cristina Nemerovschi.

Lansarea s-a încheiat cu un tort frumos și delicios, și cu discuții libere.

Eu o admir pentru curajul ei, ceea ce mie de multe ori îmi lipsește, deoarece tind să-mi pun de 1000 de ori întrebări înainte să public ceva mai „deranjant”, o admir pentru că spune lucrurilor pe nume, iar realitatea este prezentată așa cum e, pe stradă, în casă, în discuțiile dintre prieteni, realitate care în țara noastră din păcate, chiar nu este roz deloc.

Îți mulțumim Cristina pentru că ne-ai (re)vizitat și te așteptăm cu drag și la următoarele lansări! La cât mai multă inspirație :).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *