Viscri, vestitul sat unde timpul s-a oprit în loc și care atrage turiști din toată lumea. De ce merită vizitat

Țara noastră este plină de comori, unele vestite, altele mai puțin. Anul trecut am fost într-un „mini turneu” în care am vizitat mai multe biserici fortificate din Transilvania, fiecare dintre acestea având ceva deosebit.

Despre ele am scris aici, însă una dintre ele merită un articol separat. Viscri, faimosul sat din Transilvania, împreună cu biserica fortificată, sunt vizitate de turiști din toată Europa și nu numai. De remarcat că inclusiv Prințul Charles al Marii Britanii s-a îndrăgostit de acest loc, unde și-a achiziționat o casă.

Ce are așa special un sat relativ greu accesibil, cu un drum plin de gropi și indicatoare ruginite? Hai să vă povestesc. Viscri este un sat săsesc din comuna Bunești, județul Brașov. El ascunde una din cele mai frumoase biserici fortificate săsești, care este înscrisă și în patrimoniul mondial UNESCO.

La prima vedere, am observat că majoritatea caselor seamănă între ele și că sunt foarte vechi. Am aflat că unele datează de sute de ani și că nu le este permis proprietarilor să le modifice. Din acest motiv, dacă nu te informezi în prealabil, riști să pleci flămând după ce vizitezi satul, deoarece nu vei vedea nicăieri reclamele restaurantelor sau pensiunilor, deși ele există, dar nu ies în evidență.

La unul dintre ele am mâncat și noi, am avut un noroc foarte mare să prindem două locuri la o masă mai mare, deoarece rezervările se fac cu ceva timp înainte și mereu este full. Și pe bună dreptate. Pe lângă experiența 100% rustică, poți gusta preparate super delicioase gătite din alimente ale căror proveniență este menționată în meniu, deci știi exact roșiile din grădina cui sunt. Restaurantul are și o terasă și o curte, unde te poți relaxa într-un hamac în timp ce te bucuri de liniștea de la țară.

Bineînțeles că principalul obiectiv turistic, de neratat, este biserica fortificată. Ea a fost construită în secolul XIII pe baza unei vechi bazilici romane datată din secolul al XII-lea. Din anul 1999 biserica face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Biserica-sală a fost construită de secui și ulterior a fost preluată de sași. Biserica a fost fortificată în secolul al XV-lea și transformată într-o biserică fortificată cu turnuri, bastioane și două ziduri de apărare (Wikipedia).

Localnicii ne-au spus că, pe vremuri, lăcașul de cult era neîncăpător mai ales vara, când sătenii se adunau înăuntru pentru a scăpa de căldura de afară.

Te poți plimba în curte, poți urca în turn, poți vizita micul muzeu pentru a explora un loc cu o istorie de aproape 1000 de ani, un loc pe care sigur nu îl vei uita.

Popularitatea satului a crescut mai ales după ce Prințul Charles și-a cumpărat casă acolo, iar anual mii de oameni vin să vadă cu ochii lor cum arată Viscri, locul unde timpul s-a oprit în loc.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *