Turcia, o lume nouă, fascinantă. Cum a fost în una din destinațiile „pe trend” ale anului

Deși inițial aveam alte planuri pentru luna de miere, până la urma am ales Turcia, auzind atâtea laude din partea prietenilor care și-au petrecut vacanța acolo.

Antalya este o destinație pe val de ceva ani deja, mai ales că au fost introduse curse charter inclusiv din Arad.

Recunosc, cu părere de rău, că am pornit cu anumite rețineri ca să nu-i spun chiar frică, spre Turcia, fiind prima întâlnire cu o țară musulmană care se confruntase cu probleme destul de grave în trecutul nu foarte îndepărtat. Dar am primit asigurări că-n zonele turistice, pe riviera turcească, totul este ok.

Zborul l-am avut din Timișoara deoarece așa s-a nimerit cu perioada aleasă de noi. Am ajuns în Aeroportul din Antalya, de unde ne-a preluat un autocar pentru a ne duce la destinația noastră, orașul Alanya. Majoritatea turiștilor, mai ales românii, aleg resorturile acelea enorme de 5 stele ultra all inclusive, dar pentru noi acestea nu au fost o variantă bună din cauza localizării, cele mai multe fiind în afara orașelor, iar apoi am fi depins de busuri pentru a vedea și alte locuri. Pentru noi concediul nu prea înseamnă odihnă, ci excursii, vizitat, mers pe jos, deci ideea unei săptămâni petrecute doar la piscină și la plaja unui resort nu suna tocmai ideal pentru noi.

ALANYA

După trei ore am ajuns la micuțul, dar frumosul, hotel din Alanya, tot un all inclusive, deoarece cam așa sunt toate la ei. De obicei alegem doar cu mic dejun dat fiind că umblăm mult, să nu depindem de ora prânzului, dar acum ne-am făcut programul în așa fel încât să prindem și masa.

Alanya este un oraș mare, frumos, diferit de ceea ce am văzut până acum. Uriașele resorturi luxoase de la intrarea în oraș arată precum niște palate, însă nu poți să nu observi contrastul puternic față de clădirile de locuințe din jur, care nu emană deloc aceeași bogație și lux.

Noi am stat la 3 minute de mers pe jos de superba plajă Cleopatra, una din cele mai frumoase din Turcia, mărginită de stânci. Lângă se află un parc cu palmieri, cactuși și… pisici! Aici micile feline sunt foarte respectate și le vezi peste tot, fără nici o exagerare. Pe pultul bazarelor, la intrarea în muzeu, la restaurante, pe plajă, cats everywhere!

Foarte aproape este și telefericul din Alanya, care contra sumei de 28 de lire turcești (aprox. 21 de lei) dus-întors te urcă până sus la cetate, care este un orășel în sine (Castelul Alanyei). Aici am intrat pentru prima oară în viața mea într-o moschee. Este fascinant să vezi o religie atât de diferită de tot ceea ce știai până acum. Femeile au voie să intre doar acoperite pe cap și cu îmbrăcăminte decentă, erau la intrare fuste lungi și rochii pentru turiste. În lăcașul de cult se afla doar un candelabru mare și un covor, atat.

De la cetatea din Alanya ai parte de o priveliște care-ți taie respirația, apusul dând o culoare de roz pastel mării. De asemenea, de acolo de sus am auzit și chemarea la rugăciune, care are loc la ore fixe și se aude în tot orașul. A fost un moment emoționant.

Tot aproape de hotelul nostru era și peștera Damlataș, unde umiditatea este de 95%! E frumoasă și interesant de vizitat.

JEEP SAFARI

După cum vă spuneam, ne place să vedem cât mai multe în concediu, așa că am fost în două excursii, una din ele fiind un jeep safari. Am pornit din oraș cu mai multe jeep-uri, sus pe munte, printre plantații de banane, stânci, serpentine amețitoare și sate izolate. Am ajuns în spectaculosul canion Sapadere, unde te poți plimba lejer și cu sandale, fiind amenajat special pentru turiști. Aici apa are o culoare ireal de frumoasă și te poartă printr-o înșiruire de cascade până ajungi în capăt la cea mai mare. Pe drum am vizitat o moschee, o peșteră și o fabrică de mătase.

 

Ca și o concluzie pentru mine, personal: jeep safari este pentru persoanele care adoră adrenalina, viteza, înălțimile, adica exact opusul meu. Nu a fost experiența mea preferată deoarece nu-mi plac deloc senzațiile tari, dar m-am bucurat mult de ceea ce am văzut în această excursie. So, no more off road jeeps for me!

Excursiile se pot rezerva la fiecare colț de stradă, la propriu. Există numeroase agenții care se ocupă cu așa ceva, iar prețul pentru un jeep safari de persoană a fost 30 de euro cu masă inclusă.

PAMUKKALE și HIERAPOLIS

Anul acesta mi-am îndeplinit două visuri de travel, primul a fost Turnul Eiffel din Paris, iar al doilea fascinantul Pamukkale. Tot priveam eu fotografii din acest loc și nu-mi puteam imagina cum poate exista așa ceva. Iar acum l-am văzut cu ochii mei. Și este WOW!

Pamukkale este o stațiune la aproximativ 400 de km de Alanya, pe care noi i-am făcut dus-întors într-o zi… Deci pentru minunea albă m-am trezit la 1 dimineața și am fost aproape toată ziua pe drum, dar a meritat!

Un lucru de care habar nu aveam este că fix lângă muntele cu celebrele terase de calcar albe-ca-zăpada cu apă termală se află orașul antic Hierapolis. Pentru cei care iubesc Roma, Pompei, Grecia, acest loc este un must see! Pe mine m-a dus imediat cu gândul la Pompei, mai ales că aici, în Hierapolis, în Turcia, se găsesc ruine ale unei civilizații romane. Coloane de piatră, porți cu boltă, ruinele clădirilor și un teatru imens, spectaculos, se află în acest oraș antic. Pe mine m-a cucerit!

Practic, la intrare plătești un bilet de 60 de lire din ce îmi amintesc (Aprox. 10 euro) și vezi atât terasele de calcar, cât și Hierapolis. De asemenea, te poți scălda în piscina Cleopatrei, care are taxă separată, a cărei apă se spune că te întinerește :).

La fel ca la orice atracție turistică celebră, era plin de turiști din toate colțurile lumii, din Anglia până-n Asia.

Excursia de o zi la Pamukkale, care a inclus și o degustare de vinuri, vizitarea unei plantații de rodii, a două fabrici, una de onix, una de textile și două mese, a costat 55 de euro. A fost foarte obositor, dar am rămas cu amintiri pentru o viață!

SHOPPING

De principiu pentru mine vacanța nu înseamnă shopping, dar, pentru cei interesați, vă spun câteva lucruri despre ce am văzut în Turcia. Vânzătorii sunt insistenți, se bagă în seamă, toți sunt „your friend”, dacă le spui că ești din România vei auzi Hagi, Ceaușescu, fotbal. Sunt prietenoși, dar vor „sări” pe tine, mai ales dacă te oprești o secundă să te uiți la marfa expusă. Turcii copiază TOT, pe una din străzile principale din Alanya era plin de bazaruri, magazine full cu îmbracăminte, încălțăminte și genți adidas, nike, Fila, Chanel, Gucci, Versace… la 10-15 eur0, deci „originale”. Ei se laudă că au copii mai bune decât chinezii. Așa o fi, nu știu :)).

Prețurile la magazinele obișnuite gen Waikiki sunt mai mici decât la noi, de exemplu găsești jeanși de la 10 euro în sus. Produsele din piele și blană sunt, de asemenea, la prețuri mai avantajoase. La fel și bijuteriile din aur.

În supermarket-uri și bazare se poate plăti atât în euro, cât și în lire, ca idee 6 lire = 1 euro. Dar, este mai avantajos să plătești în lire deoarece ei rest tot lire îți dau, indiferent în ce valută achiți. Cel mai bine este să schimbi la exchange doar suma pe care o vei cheltui, și nu toți banii ce îi ai la tine deodată, deoarece dacă nu îi cheltui pierzi când îi schimbi la loc în euro sau lei.

MÂNCARE

Aici mă pronunț atât cât știu. Noi fiind la un hotel în regim all inclusive nu prea am mâncat la restaurante și terase, deși era plin de ele în Alanya și arătau foarte drăguț. Mi-a plăcut mult bulgurul, un fel de cuș-cuș de-al lor, salatele, sosurile de iaurt, brânzeturile care au fost foarte diverse și delicioase, am încercat și halva, baklava și rahat, mi s-au părut mai bune decât la noi, mai puțin dulci. Ei nu mănâncă carne de porc, ceea ce pentru mine a fost ideal. Se simte influența gastronomiei mediteraneene, cu ulei de măsline, salate, brânzeturi, iar ca și carne, mult pui, pește și vită. Nu am încercat fructele de mare, dar am încercat carnea de kebab de pui și o „shaorma” turcească, care a fost delicioasă și mult mai puțin plină cu „detoate” după cum suntem noi obișnuiți. Lipia e mai subțire, iar pe ea au pus un sos de roșii cu condimente, apoi au prăjit-o și au umplut-o cu legume, carne de pui și puțin sos. Ce am încercat și a fost interesant e fructul dragonului și fruct de cactus.

CONCLUZII

A fost foarte fain în Turcia, merită vizitată! Am văzut multe locuri superbe, plaja Cleopatra ne-a plăcut enorm de mult, Pamukkale a fost de vis. Turcii au fost prietenoși, în nici un moment nu m-am simțit ca fiind în pericol, deci toate temerile mele de dinainte de excursie s-au risipit rapid când am ajuns acolo. Alegerea unui mic hotel în centrul Alanyei în detrimentul unui resort mare la margine, a fost o opțiune foarte bună pentru noi,  mâncare bună, amintiri frumoase, o cultură și o religie nouă, fascinantă. Deci, mergeți în Turcia, o să vă placă!

Mulțumim pentru seriozitate, Discover Turism! 

PS: Au apărut deja oferte pentru 2020, așa că aruncați o privire peste pagina lor :).

 

 

 

Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *