Tot ne plângem că nu avem timp. Acum avem, ce facem cu el?

Omenirea trece printr-o situație foarte gravă, una pe care noi, tinerii, nici nu ne-am fi putut-o imagina. Cei născuți după 1990 nu am prins nici măcar Revoluția, știm de acele vremuri grele din poveștile părinților, iar de la bunici și străbunici am auzit de cum era viața pe vremea războiului.

Dintr-o dată viața nu mai e așa cum o știam. Lucruri obișnuite, pe care le consideram banale, sunt acum un lux și un motiv de agitație. Nici nu ne-ar fi trecut prin cap că un drum la supermarket poate fi atât de stresant (poate doar în perioada Sărbătorilor) și că trebuie să ne ferim unii de alții pe stradă și în mijloacele de transport în comun. Și de parcă asta nu a fost de ajuns, acum autoritățile recomandă să nu ieșim deloc din casă pe cât posibil.

Ceea ce se întâmplă este real, nu este vreun film despre sfârșitul lumii, deși uneori chiar pare un scenariu desprins dintr-un film. Un film în care toți suntem protagoniști și care nu știm încă cum se va termina, momentan fiind într-un cliffhanger.

Despre virusul care a făcut ravagii pe tot mapamondul nu îmi dau cu părerea deoarece nu sunt nici medic, nici vreun specialist. Tot ce spun este să respectăm ce spun autoritățile, să NU ieșim din casă, decât dacă este absolut necesar, să NU ne vizităm bunicii în această perioadă, și să ne ajutăm vecinii și rudele în vârstă dacă au nevoie de cumpărături sau de medicamente, măcar să le comandăm online și să le lăsăm la ușă. Există multe inițiative de acest fel, care sunt demne de laudă și care ne redau speranța că totuși există și bunătate în lume. Ah da, și să nu cumpărați în neștire făină, ulei, zahăr și hârtie igienică… nu știu de unde a pornit nebunia asta. În România situația nu este atât de gravă față de alte țări, iar pentru ca numărul cazurilor să nu explodeze, trebuie să avem grijă unii de alții, în acest moment asta însemnând să #StămAcasă.

Iar dacă tot stăm acasă și media ne bombardează cu știri care mai mult bagă groaza în noi, pentru a ne păstra sănătatea psihică, ar fi bine să profităm de acest timp liber pe care îl avem. Desigur că încă unii sunt nevoiți să meargă la muncă, dar o mare parte din angajați au varianta de a lucra de acasă, ceea ce înseamnă un program mai lejer.

Înainte de această criză, aproape toți ne plângeam că nu avem timp de nimic. După job venim obosiți acasă, mâncăm și ne aruncăm pe canapea…și gata-i ziua. Cam așa decurgeau lucrurile la multă lume.

Acum, pentru că TREBUIE să vedem și partea plină a paharului cu privire la autoizolarea la domiciliu, avem timp să ne concentrăm pe noi înșine, pe relația cu cel drag, cu copiii, cu părinții etc.

Deci, ce putem face în perioada de autoizolare:

Să povestim cu prietenii, online dacă nu la telefon, tot ce n-am avut timp să povestim din cauza programului încărcat și a oboselii.

Să citim. Iubesc să citesc, dar de multe ori adorm seara cu cartea în brațe. Acum recuperez!

Să ne jucăm mai mult cu pisica/ cățelul/ hamsterul etc. Sigur se bucură și ei.

Să facem ordine temeinică în dulapuri, sertare, cutii. Așa vedem de fapt câte obiecte inutile avem, iar după sortare totul va fi mai ordonat. Asta ajută și psihicul :).

Să încercăm rețete noi. Nu știu ce vor găti cei care și-au umplut cămara cu pateu, făină, zahăr și ulei…

Sport! Super important! Din cauză că sălile s-au închis, este foarte important să nu renunțăm și să facem sport acasă. Pe lângă multiplele beneficii, acesta este și un bun calmant pentru creier.

Meditație. În tot haosul din jur, trebuie să ne găsim echilibrul.

Poartă „acea discuție” dificilă care îți poate salva relația.

Cursuri online. Există foarte multe inclusiv gratuite. Tendința este să ne refugiem în Netflix, dar dacă tot stăm în fața ecranului măcar s-o facem cu folos.

Petrece timp cu familia, dar evită să stai cu rudele în vârstă pentru a nu le pune în pericol sănătatea.

Scrabble, Catan, Table, Monopoly, etc.

Fă o faptă bună, ajută-ți vecinii, după cum spuneam și mai sus.

Multe saloane s-au închis, deci este momentul perfect pentru femei să-și exerseze talentul la make up și nail art.

Respiră adânc și încearcă să-ți păstrezi calmul. Vom trece cu bine și peste asta.

Eu cred că este foarte important să vedem partea bună în orice, deoarece ne ajută mental. Nu putem controla o pandemie, dar putem face atât cât ține de noi să fim solidari unii cu alții, să ne ajutăm și să stăm acasă pentru a ușura munca medicilor, care acum luptă pentru noi toți.

#StațiAcasa & Chill!

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *