City break cu buget „de criză”, printre cavaleri și zâne

Vara aceasta este una atipică. În loc să avem concedii „clasice” de câte o săptămână pe undeva, plecăm în câte un city break un weekend sau într-o mini-vacanță (chiar micro-vacanță) prin țară când apucăm, o zi, două, potrivite pentru un buget de criză.

Situația în țară este foarte grea, pentru foarte mulți. Vacanța este ultimul lucru la care se gândesc oamenii, și ultimul lucru pe care și-l mai permit. Nesiguranța, șomajul tehnic, întârzierile de salarii și disponibilizările ne-au făcut praf pe mulți dintre noi în ultimele luni. Cei care mai au job-uri se pot considera norocoși, de aceea încerc să privesc partea plină a paharului în toată nebunia asta cauzată de pandemie, restricții, reguli peste reguli și schimbări de la o zi la alta.

În tot acest tumult și val de știri negative, avem totuși nevoie și de ceva care să ne bucure, să ne facă să ieșim din rutină, să închidem telefoanele cu tot cu „breaking news” și să nu uităm că e vară.

În România există locuri frumoase, interesante și accesibile, iar pe multe dintre ele le-am descoperit și eu în această perioadă.

Cum o vacanță-n Grecia sau Cipru e doar un vis frumos momentan, și cum există și altceva în afară de „la mare, sau la munte”, am continuat turul orașelor din țară și am ajuns în Făgăraș pentru o zi. Dacă întrebi localnicii, îți vor spune că nu prea ai ce vedea aici, în afară de cetate, care trebuie vizitată. Și de asta ne-am convins și noi!

Câteva date istorice: „Centrul unuia dintre cele mai mari domenii din Transilvania, care la 1632 cuprindea 62 de sate, cetatea Făgăraşului a fost, începând cu a doua jumătate a secolului al XVI-lea şi mai cu seamă în secoul al XVII-lea, reşedinţă nobiliră şi princiară importantă. Construirea unui punct fortificat la Făgăraş trebuie pusă în legătură cu poziţia sa strategică – la jumătatea drumului comercial dinspre Sibiu şi Braşov şi în vecinătate Ţării Româneşti (de a cărei istorie a fost legată), stăpânirea cetăţii dovedindu-se foarte importantă. Primele ştiri documentare care atestă existenţa cetăţii de piatră sunt din 1455, când este menţionat un «castelan», iar în anul următor Iancu de Hunedoara, scriind braşovenilor, aminteşte de «cetatea noastră Făgăraş»”, se arată pe pagina oficială a Cetății Făgărașului.

Ce mi-a plăcut cel mai mult au fost încăperile impunătoare precum Sala Tronului, armurile de cavaleri, temnița și muzeul, unde sunt expuse obiecte din Antichitate și Epoca Medievală. Cetatea este bine întreținută, însă din cauză că se efectuează lucrări de restaurare, multe zone au fost închise pentru public.

Prețul unui bilet este 15 lei, care îți oferă acces atât la cetate, cât și la muzeu, iar la intrare sunt mai multe tarabe cu suveniruri la prețuri mici (un magnet 5-6 lei, brățări 10-15 lei, etc.).

De reținut că, din cauza situației în care ne aflăm, cetatea se poate vizita respectând următoarele reguli:

  • Este interzis accesul vizitatorilor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree) sau cu temperatură mai mare de 37,3 grade. Temperatura se măsoară la intrarea în cetate. Persoanelor care refuză să le fie verificată temperatura, nu le va fi permis accesul în cetate.
  • Accesul pe circuitul muzeal, de la etajele I și II este permis numai cu purtarea măștilor de protecție (medicale/non-medicale) pe toată durata vizitei. Masca trebuie să acopere gura și nasul.
  • La intrarea în cetate este amplasat dispenser pentru dezinfectarea mâinilor.
  • Accesul în muzeu se face cu respectarea de către participanți a distanțării de minimum 2m.
  • Limitarea vizitei la un interval de timp de 2 ore în muzeu.
  • Vizitatorii vor utiliza covoarele cu dezinfectant pentru încălțăminte aflate la intrarea în muzeu.
  • Numărul maxim de vizitatori într-o încăpere este de 4 persoane.
  • Nu se organizează tururi ghidate.
  • Pentru fluidizarea traficului nu este recomandată staționarea timp îndelungat în spațiile de vizitare.

Pe drum spre casă, am făcut un mic ocol și am ajuns la vestitul Castel de Lut Valea Zânelor, din Porumbacu de Sus. Acesta este situat la poalele munților Făgăraș, sub măreția vârfului Negoiu  (al doilea cel mai înalt vârf din România).

Acest castel este de fapt un complex cu terase, restaurant, bar în aer liber, locuri de joacă și, în viitor, locuri de cazare. Se poate vizita între orele 10:00 – 19:00, biletul fiind 5 lei atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Locația este minunată, chiar te simți ca într-un basm. Era destul de multă lume, dar nu a fost foarte aglomerat. În interiorul castelului nu se poate intra momentan, doar în turn. Din păcate, zonele de joacă, restaurantul care aduce a casa lui Frodo din Lord of The Rings (sau The Hobbit) plus terasa de lângă cu bean bags și umbreluțe, nu erau accesibile publicului din cauza restricțiilor. Dar s-a putut sta la mese chiar lângă râu, iar prețurile pentru băuturi și mâncare sunt accesibile.

Dacă visați la o ședință foto în acest loc, pentru nuntă sau altă ocazie, am vești proaste. Puteți face poze, dar doar în intervalul mai sus menționat, adică, cu tot cu ceilalți turiști pe lângă voi. Nu se poate închiria locația după ora închiderii, nici contra cost.

Eu sper că v-am inspirat pentru o mică excursie vara asta și sper să vă placă aceste locuri, cu siguranță veți pleca acasă cu amintiri și poze frumoase!

 

 

 

Comments

  1. Din păcate, acum două zile când am fost eu era extrem de aglomerat, aşa că locul nu mai avea niciun farmec. Păcat.

    1. Anette says:

      Da, îi piere din farmec când este foarte multă lume. Eu am prins o zi aproximativ lejeră.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *