Aproape de casă, dar totuși atât de diferit. De ce iubesc Budapesta, iarna

Capitala Ungariei este una din preferatele românilor pentru un city-break cu ocazia minivacanței de 1 decembrie și nu numai. Sutele de români care au ales ca destinație Budapesta s-au putut bucura de o atmosferă magică, specifică Sărbătorilor.

Pe lângă numeroasele obiective turistice la care se poate ajunge foarte ușor, cu autobuzul, metroul sau tramvaiul pentru cei care nu vor să-și piardă vremea căutând locuri de parcare, în această perioadă sunt organizate mai multe târguri de Crăciun.

Printre cele mai mari este cel de la Piața Vörösmarty, care se află chiar în capătul celebrei străzi Váci, „The Shopping Street”, iluminată și ea spectaculos. În zona centrului mai există câteva târguri mai mici, care duc spre un altul, deosebit, cel din fața bazilicii.

 

La târguri se pot găsi diverse ornamente pentru pom și pentru casă, obiecte artizanale, haine din blană și piele, căciuli și mănuși călduroase, picturi cu peisaje din oraș, miere făcută de localnici, ciocolată și obiecte diverse, chiar neașteptate precum foarfeci, mașinuțe, etc. realizate din ciocolată, o varietate foarte mare de mâncăruri, dintre care nu putea lipsi faimosul kürtőskalács, însă spre deosebire de cel cu care suntem noi obișnuiți, clienții puteau alege între cel simplu, clasic, sau cu diverse arome și cu umpluturi, precum nutella, dulceață etc. Standurile cu mâncare sunt foarte multe și sunt și cele mai aglomerate. Cele mai populare feluri sunt hot dog-ii imenși, gulyas-ul în pâine, langoși și un fel de plăcintă făcută din cartofi răzuiți.

Vinul fiert este una dintre vedetele acestor târguri, la fel ca peste tot. Cei care le vizitează pot achiziționa vinul împreună cu o cană cu model de Sărbători.

Un alt târg de Crăciun ce trebuie vizitat este cel din fața Bazilicii Sfântul Ștefan (St. Istvan Bazilika), care este aproape la fel de mare, dar are în plus și un patinoar chiar în mijlocul căsuțelor. Și aici se găsesc o mulțime de ornamente, globuri pictate manual, mâncăruri tradiționale și multe altele. Mi-a plăcut mult faptul că am văzut în Budapesta obiecte handmade foarte drăguțe și total diferite de cele pe care le vedem la noi, inclusiv căsuțe în miniatură ce mi-au amintit de Polly Pocket, jucăria mea preferată când eram copil.

 

Pe lângă târguri, capitala Ungariei mai are foarte multe de oferit turiștilor. Váci este un adevărat rai pentru iubitorii de shopping, și este și cea mai aglomerată stradă, fiind în toi cumpărăturile pentru Sărbători. În capătul ei care dă spre piață se află și Hard Rock Cafe 🙂 .

Aici te simți ca în orice mare capitală europeană, adică vin turiști de peste tot, inclusiv din SUA și din Asia. Toți fac măcar o vizită până la impunătorul Parlament, care se află pe malul Dunării, la Castelul Buda și la Bastionul Pescarilor, ultimele două aflându-se pe partea cealaltă a râului.

Bucătăria maghiară este faimoasă. Și nu, nu totul se gătește cu boia și nu totul este iute. M-am întors la un restaurant tradițional la care am fost în urmă cu doi ani deoarece mâncarea de acolo mi s-a imprimat nu doar pe papilele gustative, ci și în minte. I was not disappointed. Rața cu cartofi țărănești și varză călită a fost wow!

Ca idee, la târg, prețurile încep de la câteva sute de forinți pentru cele mai micuțe suveniruri, și pot ajunge până la câteva zeci de mii (1 000 forinți = aproximativ 15 lei). Mâncarea pentru o persoană costă în jur de 45 – 50 de lei (un hamburger este 3 000 de forinți), dar porțiile sunt mari.

În weekend-uri se organizează și concerte de colinde și nu numai, pe scenele amplasate în cadrul târgurilor de Crăciun.

Am fost de multe ori la Budapesta, dar în perioada aceasta este cel mai frumos. E o atmosferă foarte caldă, oamenii sunt prietenoși, luminițele sunt multe, mâncarea delicioasă, iar orașul superb. Ce îți poți dori mai mult? Ah da, și e și relativ aproape de noi. Deci, ce mai aștepți? Dă o „fugă” într-un weekend până la Budapesta, sigur nu vei regreta! 🙂

Sărbători fericite tuturor!

 

Mulțumesc Discover Turism pentru consultanță!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *