Curățenie la debut de an

Am numit-o curățenie ca să nu spun ”rezoluții”, ”planuri” sau ”țeluri”. Cuvântul ”rezoluție” a ajuns sinonim cu ”stres” dacă stau bine să mă gândesc. Adică îmi fac vreo 15-20 de rezoluții pentru noul an, iar dacă văd că deja ne aflăm în luna mai și n-am bifat nici măcar 0,75% din prima, mă apucă stresul, dezamăgirea, frustrarea, asta fiind valabil pentru aproape toată lumea.

Am evitat să îmi fac celebra și mereu-ignorata listă la sfârșit de decembrie pentru că, din experiența ultimilor 10 ani, știu că de cele mai multe ori nu mă pot ține de ea și numai ma enervez. Singura listă de care am reușit să mă țin a fost cea legată de slăbit, dar mi-a luat vreo trei ani, după cum am povestit aici.

Așadar, ținând cont de faptul că 2016 mi-a dat niște lecții destul de dure, pe lângă momentele frumoase, am decis ca în locul unor planuri nerealiste, să îmi fac curățenie în viață. Nu rezoluții, nu vise, nu dorințe imposibil de împlinit.

Cum vine asta? Să dau primul exemplu: tot anul 2016 nu am avut voie să fac decât gimnastică medicală foarte, foarte light din cauza herniei, iar asta, evident, a avut un impact negativ asupra rezistenței mele, tonusului, aspectului fizic (chiar dacă nu se vede foarte tare), imunității și inclusiv asupra stării mele sufletești. Nu ai cum să fii mulțumit de tine când știi că înainte treceau maxim 4 zile fără să faci sport, iar acum au trecut NUMAI 365…Astfel că, în loc să alerg să-mi fac un abonament la sală și să-mi impun să slăbesc 5 kg în ianuarie, iar până în iunie să arăt perfect, am decis să reiau legătura cu un specialist care să mă învețe ce am și ce nu am voie să fac la sală, iar apoi să o iau încet, să fac doar ce pot, să nu mă forțez, dar mai ales să merg la sport nu pentru un scop final afișat pe cântar, ci ca mod de viață. Am nevoie de sport pentru o stare generală de bine, pentru o coloană mai sănătoasă, iar dacă pierd și alea 5 kg e un bonus binevenit. Așa am învățat să privesc altfel problema :).

Curățenia se referă și la timpul, răbdarea și energia mea investite în (să nu spun tot ”felul de prostii”) lucruri neesențiale, dar care la o primă vedere par incredibil de stresante. Nu. Nu mă mai stresez, nu merită. Când văd ce se întâmplă în lume, când aud că mor tineri de 30 de ani de infarct, atac cerebral sau alte boli îngrozitoare de la stres mă apucă spaima. De multe ori ne-o facem cu mâna noastră, iar când ne dăm seama e prea târziu. Nimic nu merită neuroni pierduți, nopți nedormite, mâncat aiurea. Sănătatea este și va fi pe primul loc.

De asemenea, un factor de stres major pot fi și anumite persoane, care intră și ele la ”curățenie”. De multe ori tu ești bun și primeși înapoi răutate. Dacă înainte mai dădeam câte o șansă, acum nu cred că o voi mai face. În plus, lucrurile spuse la nervi ne pot face mult rău dacă le punem la suflet, așa că voi renunța și la acest obicei prost.

Un pic de disciplină am instaurat și în modul în care îmi petrec timpul liber. Îmi place să citesc și mereu mă frustram că începeam 5 cărți și nu terminam nici una. Acuma pot spune cu mândrie că am terminat deja prima carte în acest an și urmează a doua. Am și vreo 3 cărți de colorat pentru adulți și mai colorez de câte două-trei ori pe săptămână deoarece mă relaxează. Și scrisul l-am luat mai în serios, chiar dacă e hobby. Încerc, nu îmi impun, dar încerc să scriu măcar o dată pe săptămână :). În rest, noul animăluț Schmoopy îmi ocupă destul de mult timp seara, dar cu ea e și un fel de blăno-terapie :). Ah da, fac tot posibilul și să stau în liniște vreo 20 de minute pe zi să meditez, am observat că chiar ajută.

dsc00554
Relaxare în culori

În ceea ce privește finanțele, aici nu s-au schimbat multe deoarece niciodată n-am aruncat cu banii pe fereastră și mereu am știut să fac economii. În acest an, ca în mulți alții, o parte din economii vor merge pe excursii, noi aventuri în Portugalia deoarece ne-a plăcut enorm de mult, probabil și Spania, și prin munții noștri, desigur. Pentru mine experiențele sunt clar mult mai importante decât obiectele, după cum povesteam și aici.

dsc00568
Schmoopy la ședința foto

Cred că cea mai semnificativă schimbare a fost curățenia pe care am făcut-o în alimentație. Cu riscul de a suna ca un millennial hipster 🙂 : Nu mai mănânc carne APROAPE deloc. Nu a fost o chestie bruscă, ci treptată, de asemenea nu mă pot numi vegetariană și nici nu vreau. Motivele sunt multe și diverse, dar cea mai importantă este, din nou, sănătatea. Am avut o experiență foarte neplăcută vara trecută cu carnea de porc, iar de atunci pur și simplu nu îi mai suport nici mirosul. Foarte, foarte rar mai gust un pic de șuncă, dar și aia să fie de pui, în rest nimic. Oricum nu eram foarte mare fană carne nici înainte, însă acum chiar mi-am dat seama că nici nu îmi face bine, mai ales că nu am încredere în ceea ce cumpărăm din supermarket. Am redus și ouăle la un ou fiert pe săptămână sau la două săptămâni, dar lactate mănânc zilnic, chiar dacă nu beau lapte. Cu ocazia asta am învățat multe rețete faine cu legume, brânzeturi etc., fără carne :), care i-au plăcut și iubitului meu.

Pe scurt, ar fi cam așa: mai mult sport, mai mult timp pentru lucrurile care mă relaxează și mă fac fericită, mai multe excursii, mai multă răbdare cu mine, mai multă liniște. Nimic impus, doar o curățenie generală în viață, de care sunt convinsă că mă pot ține mai serios decât de o listă cu lucruri fixe și termene limită.

Un An Nou fericit și împlinit să avem cu toții! Welcome 2017!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *